logo Karakterwijn een (h)eerlijke streekwijn!
KarakterwijnKarakterwijnKarakterwijnKarakterwijnKarakterwijn

Wijnen

Karakterwijn. is een uniek wijnbedrijf dat Italiaanse productiemethoden toepast voor haar wijnen gemaakt van druiven die in Nederland optimaal rijp te krijgen zijn. Deze insteek is gekozen om mooie interessante en complexe wijnen voor het topsegment te kunnen produceren en duidelijk karakter in haar wijnen wenst te leggen. Hans Schers RV (Registervinoloog van de Wijnacademie®) maakt reeds meer dan 40 jaar wijnen en kan bogen op heel lange en rijke vinificatie-ervaring. Voorts is het een unicum om deze wijnen te mogen proeven qua smaakbeleving en de gastronomische inzetbaarheid bij diverse spijzen te ervaren. Uiteindelijk is het streven om een vijfgangendiner te laten vergezellen door allemaal eigen wijnen vervaardigd middels Italiaanse methoden.

Emendatio 2017

De kleur van de wijn is vol donkerrood met nog paarse hints en in de neus rode besjes, kersen en hints van zwarte pruim, een lichte kruidigheid en vanillearoma’s. In de mond is hij soepel en heeft hij rood overrijp fruit, krentjes en zachte tannines. De afdronk is verbluffend lang en lekker sappig met mooie zuren en een klein zoetje na. Het is een volle wijn gemaakt volgens de governo-methode met mooie zuren. Kenmerkend voor een wijn uit het jaar 2017.

Het jaar staat te boek als een jaar met een gemiddeld jaar met regenval liggend op het vijfjarig gemiddelde van ca. 700 mm. Gedurende de groeiperiode viel ca. 320 mm regen die ongeveer gelijkelijk verdeeld was over de maanden. De septembermaand ging de gemiddelde temperatuur met 4 °C onderuit ten opzichte van de augustusmaand, hetgeen te doen gebruikelijk is. De oogstcondities waren prima gedurende de laatste dag van september. Qua gezondheid was het fruit goed te noemen, wel enigszins compactere trossen, waardoor de bessen zich marginaal hebben stuk gedrukt (uiterst beperkte mate beneden de 5%). Dus fruitkwaliteit was prima.

In 2017 is er voor gekozen om een barrique in te zetten van Amerikaans eikenhout, zodat een nog hogere complexiteit wordt verkregen ten opzichte 2016.

Als mooie wijn-spijscombinatie geldt de Emendatio 2017 uiteraard de combinatie beschreven bij 2016, maar ook een verrassend sensationele pure bonbon met een lichte chocoladeportvulling en een subtiel plakje Stiltonkaas. Kortom een hemelse ervaring. (Bonbon van ambachtelijke chocolaterie Puur in Gouda).

Exaruit 2016

De kleur van de wijn is vol donkerrood en niet transparant en in de neus geconfijt rood fruit, bosbessen en hints van zwarte pruim, een volle kruidigheid en hazelnoottonen. In de mond is hij soepel en in balans en heeft overrijp rood en zwart fruit, krentjes en zachte tannines. De afdronk is verbluffend lang en lekker sappig met mooie zuren en een klein bittertje na. Het is een volle wijn gemaakt volgens de appassimento-methode met mooie zuren. Verrassend voor een wijn uit het jaar 2016.

Het jaar staat te boek als een jaar met een perfect nazomer: september had een gemiddelde temperatuur van ca. 0,6 °C lager dan augustus, terwijl dit doorgaans 4 - 5 °C is. Ook de regenval was beperkt tot maar 20 mm, hetgeen ook als uiterst laag getypeerd mag worden. Kortom in het geheel geen grijze rot waargenomen en ook de wespen en merels schitterden door afwezigheid.

Essentieel was het moment van oogsten, nl. niet op basis van het maximale suikergehalte maar op de zoet-zuurbalans. Dus ook zorgen dat de zuren niet teveel afgebouwd werden. Dus wel een bijzonder jaar voor de Nederlandse wijnbouw.

Als mooie wijn-spijscombinatie geldt bij de Exaruit 2016 het gerecht ……….? Qua wijn-spijscombinatie zijn wij in de experimenteerfase. En verwachten medio december 2018 te komen met een wonderschone combinatie.

Emendatio 2016

De kleur van de wijn is vol robijnrood met nog paarse hints en in de neus rode besjes, kersen en hints van zwarte pruim, een lichte kruidigheid en vanillearoma’s. In de mond is hij soepel en heeft hij rood overrijp fruit, krentjes en zachte tannines. De afdronk is verbluffend lang en lekker sappig met mooie zuren en een klein bittertje na. Het is een volle wijn gemaakt volgens de governo-methode met mooie zuren. Verrassend voor een wijn uit het jaar 2016.

Het jaar staat te boek als een jaar met een perfect nazomer: september had een gemiddelde temperatuur van ca. 0,6 °C lager dan augustus, terwijl dit doorgaans 4 - 5 °C is. Ook de regenval was beperkt tot maar 20 mm, hetgeen ook als uiterst laag getypeerd mag worden. Kortom in het geheel geen grijze rot waargenomen en ook de wespen en merels schitterden door afwezigheid.

Essentieel was het moment van oogsten, nl. niet op basis van het maximale suikergehalte maar op de zoet-zuurbalans. Dus ook zorgen dat de zuren niet teveel afgebouwd werden. Dus wel een bijzonder jaar voor de Nederlandse wijnbouw.

Als mooie wijn-spijscombinatie geldt bij de Emendatio 2016 het gerecht Weerribbenreefilet met kapucijners, rode wijnsaus en tapenade van augurken. De volle smaak van de wijn biedt een mooi tegenwicht bij de reebiefstukjes en de zuren in de tapenade én de wijn maken het geheel tot een zeer verrassende combinatie (bronvermelding: Koken als Kaatje). Verder vormt de wijn ook een spannende combinatie met een enigszins geouderde Stilton – een perfecte samensmelting van smaken- laat de echte gastronoom genieten.

Regent Barrique 2014

De jaargang 2014 kenmerkte zich als een jaar met een normale oogst, waarbij het oogstmoment lag in de eerste oktoberweek. De weersomstandigheden waren te typeren als warmer en natter dan gemiddeld (ruim 12°C) en regenval ruim 770 mm (ruim 10% meer dan gemiddeld). Hierdoor waren dan ook de kwaliteit en kwantiteit van de oogst van een gemiddeld niveau. Op basis van het oogstmate¬riaal is besloten om de twee beste gistrassen uit 2013 in te zetten en de afloopwijn (vin de goutte) gescheiden te houden van de perswijn in de cuves. De ontwikkeling van de wijn op RVS heeft uitein¬delijk geleid tot het besluit om deze wijnen ook separaat op te voeden op eikenhout.

Het resultaat hiervan was dermate verrassend en goed, zodat deze wijn ook als eerste wijn ook gebotteld is als: Regent Barrique Supérieur naast de reguliere Regent Barrique. Evenzo is deze wijn ook als eerste gebotteld in grote maten flessen, dus van magnum tot en met salamazar (9 liter). Het fruit was toch goed rijp, hetgeen ook duidelijk terug te proeven is de wijn. Ten opzichte van de jaargang 2013 is de wijn veel voller en ook donkerder van kleur. Als fruit treffen we aan bosbessen, bramen en ander donkerrood fruit. Verder heeft de wijn een houtrijping van 12 maanden op derde jaars eiken ondergaan en meer tannines in het fruit dan 2013. Hierdoor beschikt de wijn over een redelijke hoeveelheid ronde tannines. Die de wijn meer structuur geven, zodat er complexiteit en lengte worden geboden. De wijn zal pas echt op dronk zijn in 2020, dus ouderen zal hem alleen maar beter maken.

Door zijn structuur is de wijn een mooie begeleider van wat zwaardere gerechten (klein wild, geen varkensvlees gerechten, daar de wijn hiervoor te krachtig is). De klassieke wijn-spijscombinaties (Saint Agur-kaas uit de Auvergne - hartje Frankrijk- en gerechten bereid met Limousin-rundvlees) komen minder tot hun recht en beter is het om deze wijn te genieten met de Deense blauwaderkaas Kornblume. Daarnaast kan deze wijn altijd al wordt ingezet kan deze wijn ook een perfecte begeleider zijn bij het kleinere wild (haas, konijn, patrijs, e.d.) Kortom een mooi combinatie met de gerechten voor een herfstdiner.

Regent Barrique 2013

Het jaar 2013 was een jaar met een late oogst op 19 oktober, echter wel een oogst met een bepaald overvloedig karakter. Het jaar was qua temperatuur een koel jaar gemiddelde temperatuur onder 11°C en qua regenval te kenmerken als een droog jaar ca. 560 mm (normaal rond de 700 mm).

De opbrengst was ca. het dubbele van een gemiddeld jaar door de perfecte vruchtzetting in het late voorjaar. Er is dan ook geëxperimenteerd met vier verschillende rassen op de vier cuvées.

De oogstcondities vielen mee: droog weer en een maximale middagtemperatuur van ca. 19°C (uitzonderlijk voor deze tijd in de herfst). Het fruit was goed rijp, hetgeen ook duidelijk terug te proeven is de wijn. Ten opzichte van de jaargang 2011 is de wijn veel voller en is ook donker van kleur. Als fruit treffen we aan bosbessen, bramen en ander donkerrood fruit. Verder heeft de wijn een houtrijping van 12 maanden op derde jaars eiken ondergaan en meer tannines in het fruit dan 2011. Hierdoor beschikt de wijn over een redelijke hoeveelheid ronde tannines. Die de wijn meer structuur geven, zodat er complexiteit en lengte worden geboden. Door zijn structuur is de wijn een mooie begeleider van wat zwaardere gerechten (klein wild, geen varkensvlees gerechten, daar de wijn hiervoor te krachtig is). Naast de klassieke wijn-spijscombinaties (Saint Agur-kaas uit de Auvergne - hartje Frankrijk- en gerechten bereid met Limousin-rundvlees) waarbij deze wijn altijd al wordt ingezet kan deze wijn ook een perfecte begeleider zijn bij het kleinere wild (haas, konijn, patrijs, e.d.) Kortom een mooi combinatie met de gerechten van een herfstdiner.

Regent Barrique 2011

2011 was een beduidend mooier jaar dan 2010, waarbij meer zonneschijn viel te verwelkomen en de regenval beduidend minder was. De oogst heeft vroeger dan bij andere jaren plaatsgevonden nl. op 25 en 26 september bij een temperatuur van ca. 25°C (zomers temperaturen). Het fruit was bijzonder goed rijp, hetgeen ook terug te vinden is de wijn. Ten opzichte van de jaargang 2010 is de wijn veel voller en is ook donker van kleur. Als fruit treffen we aan bosbessen, bramen en ander donkerrood fruit. Verder heeft de wijn een houtrijping van 12 maanden op derde jaars eiken ondergaan en meer tannines in het fruit dan 2010. Hierdoor beschikt de wijn over een redelijke hoeveelheid ronde tannines. Die de wijn meer structuur geven, zodat er complexiteit en lengte worden geboden. Door zijn structuur is de wijn een mooie begeleider van wat zwaardere gerechten (klein wild, geen varkensvlees gerechten, daar de wijn hiervoor te krachtig is). Daarnaast de klassieke wijn- spijscombinatie waarbij deze wijn altijd al wordt ingezet nl. Saint Agur-kaas uit de Auvergne (hartje Frankrijk) en gerechten gemaakt van het Limousin-rund. Kortom een echt mooi gastronomisch inzetbare wijn.

Regent Barrique 2010

2010 kenmerkte zich als een koel jaar, waarbij de zomer als gemiddeld te typeren viel. Echter de maanden augustus (met ruim 135 mm regen) en september waren koel. De oogst heeft plaatsgevonden op 9 en 10 oktober. Deze robijnrode wijn is als bijzonder fris te typeren, hetgeen komt door het mindere jaar. Als fruit treffen we aan kersen, bramen en ander rood fruit. Verder heeft de wijn een houtrijping van 12 maanden op tweede jaars eiken ondergaan, waardoor de wijn beschikt over gematigde hoeveelheid ronde tannines. Die de wijn meer structuur geven, zodat er complexiteit en lengte worden geboden. Door zijn fraîcheur is de wijn een mooie begeleider van wat lichtere gerechten en de klassieke wijn-spijscombinaties, waarbij deze wijn altijd al wordt ingezet nl. Saint Agur-kaas uit de Auvergne (hartje Frankrijk) en gerechten gemaakt van het Limousin-rund. Ook mooi genietbaar in het voorjaar en zomer op een terras