logo Karakterwijn een (h)eerlijke streekwijn!
KarakterwijnKarakterwijnKarakterwijnKarakterwijnKarakterwijn

Nieuws

2018

In week van 17 september zijn alle druiven geoogst, waarbij de lossere trossen gebruikt worden voor de Exaruit-wijn en later nog voor de Emendatio. Het fruit was perfect rijp, dus in het geheel geen grijze rot gezien. Uitsluitend de puntgave trossen worden hiervoor gebruikt, waarbij ook scherp wordt opgelet of er geen druiven open zijn (bv. schilletje beetje afgescheurd). De droogkast van 20 laden is vol gelegd met ca. 400 kg druiven) en het proces wordt zeer nauwlettend gemonitord. De overige druiven voor de basiswijnen zijn in dezelfde week geoogst en zijn begonnen aan de pulpgisting.

Het jaar 2018 kan getypeerd worden als een heet en bijzonder droog jaar(vanaf mei tot het moment van oogst ca. 105 mm regenval en een gemiddelde temperstuur van 20,0° C. Of 2018 nu getypeerd mag worden als een bijzonder wijnjaar, zal pas blijken wanneer de wijnen gebotteld zijn. Uiteindelijk gaat het om de balans in de wijn zijn de aanwezige zuren en smaken in voldoende mate aanwezig binnen het totale smaakprofiel.

2017

In dit jaar is een vervolg gegeven aan het 2016 Appassimento-project. De droogkast is wederom gevuld met ca. 400 kg druiven op een totaal ladenoppervlak van 20 m2 en de droging heeft plaatsgevonden gedurende drie maanden. De alcoholische gisting van de Exaruit is gestart enkele dagen voor de kerst en is op dit moment nog niet afgelopen (loopt wel op zijn eind). Driemaal daags wordt de hoed gedompeld (filmpje) en de persing wordt verwacht eind maart. Ook zal er dan weer de Emendatio gemaakt worden.

Verder zijn recent ook gebotteld de wijnen van het jaar 2014 in groot formaatflessen (magnums, jeroboams en salmazars). Ook is voor de eerste keer een speciale cuvée gebotteld, waarbij de kenmerkende Regenttonen(foxy) niet aanwezig zijn.

Er zijn verdergaande plannen om naast de huidige wijnen ook een nieuwe mousserende rode wijn te gaan produceren, natuurlijk ook middels de eerdergenoemde Italiaanse productiemethoden. Hiervoor heeft de aanplant in 2017 plaatsgevonden van 20 stokken Muscaris.

2016

In 2016 is een eerste experiment gedaan met het indrogen van druiven ná de oogst, waarbij de droogkast niet geheel gevuld is geweest. Uiteindelijk heeft dit geleid tot de productie van een tweetal wijnen middels Italiaanse productmethoden: Exaruit en Emendatio. Waarbij de vaste bestanddelen die vrij zijn gekomen ná de persing van de Exaruitmost nogmaals te gebruiken voor een tweede gisting van de basiswijn. Hierdoor is ook een wijn: Emendatio, ontstaan met een duidelijk ander karakter door deze tweede vergisting dan de Exaruit. Momenteel ligt Exaruit nog op eikenhout(120 liter zgn. feuilette) en is de Emendatio medio augustus gebotteld. De planning is dat in oktober 2018 de Exaruit gebotteld zal worden.